Khamis, 27 Oktober 2016

Resepi ikan stim

Sebenarnya resepi ni tak tau nak namakan ikan stim ke ikan rebus ke ikan masak... hihi..sebab cara masak dia kena tumis dulu bahan-bahannya tu..

Ok tanpa banyak cerita..
Bahan bahannya
Ikan merah/putih/siakap dan apa apa jenis ikan pun boleh..tapi ikan yg isi lembut memang sedap..

Serai 3batang

Bawang putih 5ulas(lagi banyak pun boleh) 

Halia 1inci

Tomato

Limau kasturi

CARA CARANYA
Tumiskan bawang putih yang telah di ketuk sekali dengan halia yang telah diketuk..

Selepas tu..masukkan air dalam 2 ke 3 cawan..jangan banyak sangat..

Setelah mendidih..masukkan ikan dan slowkan api.. yang paling slow yer.. dan tutup.. biarkan 15 ke 20minit masak

Masukkan tomato..biarkan mendidih lagi.. kemudian..masukkan garam dan perahkan limau sikit je..

Options: nak tambah lada pun sodap..hihi..

Selamat menjamu selera..

*jangan lupa supplement.. ok!!

PROMOSI VIVIX